Home Romanipe

Romanipe

Arti dhe Kultura

Me krenari themi që ndoshta kontributi më i madh i komunitetit rom në shoqëri rezulton në fushën e muzikës. “…topa bore hedhin shokët tanë…” janë vargjet që shoqërojnë këngën “bardhësi’ muzika e së cilës u kompozua nga kompozitori rom...

Historia

Historia rome njeh disa valë emigrimi të popullit rom nga nën-kontinenti Indian për në Europë. Shpërnguljet e  para të popullit rom nga India mendohet të jenë zhvilluar rreth shek. 6. Emigrimi i dytë  referuar edhe si "Aresajipe", pretendohet të...

Origjina

Studimet linguistike, antropologjike, dhe biblike kanë hedhur së fundmi më shumë dritë rreth origjinës dhe historisë së popullit rom. Gjuha rome “romane”është një gjuhë  indo-ariane, pjesë e familjes gjuhësore indo-europiane e cila flitet që nga fillimi i mesjetës vetëm në...

Festat

8 prilli - Dita Ndërkombëtare Rome simbolizon rezistencën, dinjitetin, lirinë dhe krenarinë rome dhe perkon me përvjetorin e Kongresit Botëror të Romëve, i cili u zhvillua në Orpington të Londrës në 1971.  Kjo ditë përfaqëson gjithashtu lavdinë e popullit...

Gjuha

Gjuha është elementi më i dukshëm i kulturës rome. Romishtja për shekuj me rradhë është folur në familje e midis romëve të tjerë, por deri kohët e fundit nuk ka qenë prezente në shkolla, media dhe institucionet publike.  Gjatë...