Gjuha

Gjuha rome është elementi mëi dukshem i kulturës rome. Romishtja për shekuj me rradh është folur në familje e midis romëve të tjerë dhe deri kohëve të fundit nuk ka qenë prezente në shkolla, media dhe institucionet publike.  Gjatë dekadave tëfundit  iniciativat në gjithe europen e mediave dhe sidomos forumeve elektronike e kanë sjellë gjuhën rome më pranë standardizimit.  Instituti i Kulturës Rome në Shqipëri, organizon herë pas here kurse të gjuhës rome dhe vazhdon përpjekjet për përfshirjen e saj në nivelet akademike.